dilluns, 31 de gener del 2011

Suplements de ferro


..

 
Document per a imprimir (Castellà) i (Català)










 
La majoria de les persones pensen que el ferro és només un metall per fer olles, cassoles i paelles. Però aquest metall (o mineral) també desenvolupa un paper essencial en el funcionament de l’organisme.

El ferro ajuda les cèl·lules sanguínies a transportar l’oxigen. Si no pren prou ferro, és probable que se senti cansat i faltat d’energia.

L’anèmia és un problema que pot sorgir quan els nivells de ferro al cos són molt baixos. El cos no produeix ferro, per la qual cosa l’ha d’obtenir dels aliments o de suplements especials.

Quan s’ha de prendre aquest suplement?
Les dones tendeixen a tenir deficiències de ferro més sovint a causa de la pèrdua de sang durant la menstruació. Però els homes adults i els nens també poden necessitar suplements en determinats períodes. Si alguna de les següents afirmacions és aplicable a vostè, és possible que necessiti prendre suplements de ferro:

- Rarament menjo aliments rics en ferro (com la carn de vedella o d’au, llegums o aliments amb ferro afegit).

- Sóc vegetarià i rarament menjo llegums (mongetes, cigrons)
- Sóc dona i tinc menstruacions abundants.
- Sóc dona i estic embarassada o donant el pit.
- M’han diagnosticat anèmia per dèficit de ferro.

Si pren suplements de ferro
Segueixi aquests consells per aprofitar millor els suplements de ferro:

• Prengui-se’ls amb vitamina C perquè l’absorció sigui més eficaç. No prengui els suplements de ferro amb llet, ja que el calci de la llet en dificulta l’absorció.

• Begui aigua en abundància, mengi aliments rics en fibra i faci exercici sovint per evitar el restrenyiment. O bé prengui’s suplements de ferro amb un laxant afegit.

• Mengi una dieta saludable que li proporcioni tots els nutrients necessaris.