Aliments rics en potassi i medicaments que augmenten el potassi
Els aliments que tenen un contingut més elevat en potassi són fruites, verdures, sals dietètiques i concentrats de carn o peix. En aquest annex es dóna una llista d’aliments a evitar i d’aliments aconsellats, així com recomanacions per a reduir el contingut de potassi dels aliments.
.Hi ha medicaments que augmenten la quantitat de potassi present en el nostre cos. Per això, és recomanable no prendre al mateix temps grans quantitats d’aliments rics en potassi per tal de no sobrepassar la quantitat de potassi que el nostre cos necessita. Aquests aliments rics en potassi són: plàtan, meló, kiwi, albercoc, espinacs, alvocat, figues seques, ametlles, nous, tomàquet, xocolata i llet en pols i melmelada.
.
.Hi ha medicaments que augmenten la quantitat de potassi present en el nostre cos. Per això, és recomanable no prendre al mateix temps grans quantitats d’aliments rics en potassi per tal de no sobrepassar la quantitat de potassi que el nostre cos necessita. Aquests aliments rics en potassi són: plàtan, meló, kiwi, albercoc, espinacs, alvocat, figues seques, ametlles, nous, tomàquet, xocolata i llet en pols i melmelada.
.
No convé barrejar aquests aliments amb els següents medicaments:
Diürètics com: espironolactona (Aldactone®), eplerenona (Elecor®, Inspra®), amilorida (Modamide®) icanreonat (Soludactone®). Medicaments per la pressió com: enalapril, captopril, lisinopril, ramipril, losartan, valsartan, telmisartan, irbesartan, candesartan, etc.
ALIMENTS D’ALT CONTINGUT EN POTASSI (A EVITAR)
Formatges salats i molt curats
Embotits, carns salades i fumades
Concentrat de carn i peix per a brou. Sopes preparades de sobre
Peix salat i fumat. Marisc i crustacis
Conserves de carn i peix
Faves, germen de soja
Fruits secs (dàtils, panses, fi gues, ametlles, avellanes, cacauets, pistatxos, nous)
Plàtan i alvocat
Sucs de fruita (naturals o envasats)
Pastes d’ou
Patates xips, “ganxets”, cornes, etc.
Vísceres (excepte tripes)
Productes integrals
ALIMENTS DE BAIX CONTINGUT EN POTASSI (ACONSELLATS)
Pastes que no siguin integrals ni amb ou
Tapioca
Farina de blat, no de blat de moro
Oli d’oliva
Tripes
Ous
Tonyina fresca
Verdures congelades
Verdures en conserva, sense el suc
Poma, pera i mandarina
Pinya i préssec en almívar, sense el suc
Sucre blanc (no moreno)
Mel d’abella
CONSELLS PER A DISMINUIR EL POTASSI DELS ALIMENTS
Les fruites aconsellades, amb menys contingut en potassi, són pomes, peres i mandarines.
Al cuinar la fruita (bullida, rostida, al forn, en compota) es redueix un 75% el contingut de potassi. Per a elaborar les confi tures i compotes, bullir dos cops la fruita tallada petita.
Llençar l’aigua de la primera ebullició. A la segona ebullició afegir el sucre.
.
.
Verdures i hortalisses:
Les verdures en contacte amb l’aigua perden potassi. S’han de tallar a trossos molt petits i bullir-los dos cops, llençant l’aigua de la primera ebullició.
Les verdures aconsellables pel seu menor contingut en potassi son: col-i-fl or, bròquil, mongeta tendra, pastanaga, carxofes i col.
Es preferible comprar-les congelades, però s’han d’elaborar igual, bullint dues vegades.
Pot fer-se també puré de verdura amb carbassó, pastanaga, mongeta tendra, porros.
Cuinant igual que les altres verdures, llençar l’aigua i, després, triturar-ho, afegint oli d’oliva i pebre.
Per amanides, posar els ingredients una hora en aigua abans de consumir.
Les verdures al forn, vapor o microones no perden potassi.
Les patates també contenen molt potassi. S’han de pelar, trossejar i posar en remull la nit abans de cuinar-les. Si es consumiran bullides, canviar l’aigua d’ebullició igual que amb les verdures. Si es consumiran fregides, menjar poca quantitat (fi ns a 50 gr.).
.
.
Llegums (cigrons, mongetes, llenties):
tenen un alt contingut de potassi. Cal consumirne la mínima quantitat possible (fi ns a 50 gr). Deixar-los en remull com a mínim 12 hores.
Conserves:
Carn i peix:
CUADRE RESUM
DOCUMENTS D´UTILITAT A LA CONSULTA
.
.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada