dijous, 20 de gener del 2011

Instruccions de com aplicar-se un col·liri

Encara que sembli una cosa obvia, si un pacient demana instruccions de com aplicar-se un col·liri, mes d'un es quedarà pensant una estona llarga sobre aquest tema.

Aquestes recomanacions són d´un butlletí Infac sobre el tractament del glaucoma primari i el resum és del Dr. Hugo Tula






Tècnica
1.- Aplicar una sola gota del fàrmac en cada ull afectat. El contingut d'una gota és superior al volum que pot retenir l'ull. Més gotes no milloren l'eficàcia del col·liri i, en canvi, poden augmentar els efectes adversos.

2.-Per evitar els efectes adversos: després d'administrar el col·liri, bloquejar el conducte lacrimal tancant els ulls i pressionant suaument l'àrea situada entre el nas i per sota de l'angle intern de l'ull durant un minut. Posteriorment cal sonar-se.

3.- Quan s'hagi d'administrar més d'un tipus de col·liri, l'administració de cadascun d'ells ha de realitzar-se almenys amb un interval de 5 minuts. Així s'evita l'efecte rentat del primer col·liri i aquest té temps d'actuar.

4.- Si un dels col·liris provoca coïssor, s'ha d'administrar en últim lloc. Així no es provoca l'efecte rentat de la gota següent.

5.- Es recomana administrar els anàlegs de les prostaglandines a la nit que és quan s'aconsegueix un efecte òptim.

6.- La caducitat dels col·liris, una vegada oberts, és d'un mes.

7.- Alguns col·liris contenen clorur de benzalconi, que és un conservant que poden absorbir les lentilles toves i que pot provocar irritació ocular. Es recomana no posar-se les lentillas fins que no hagin passat 15 minuts des de l'aplicació del col·liri.
.
.
.
.