dimarts, 27 de setembre del 2011

Hemorroides i el seu tractament



Les hemorroides són venes que estan en l'anus i quan es dilaten es converteixen en varicositats (similars a les varius en les cames), i poden molestar. 
.
Les hemorroides són una patologia molt freqüent.
.
Alguns estudis estimen que les hemorroides afecten el 35% de la població i que apareixen normalment entre els 25 i els 55 anys d'edat. La incidència s'incrementa fins a afectar pràcticament el 50% de la població de més de 50 anys. Molt rarament apareixen en l'adolescència.

.
Encara que en certs casos es pot tractar d'un problema passatger, relacionat amb una situació concreta de la persona (embaràs, activitat laboral, etc.), en altres es converteix en un procés de llarga evolució que ocasiona molèsties importants al pacient.



Hi ha alguns factors, poc coneguts, que fan que les hemorroides es facin simptomàtiques, esdevenint un problema per al pacient. Aquests factors són alguns d’ells hereditaris, altres deguts a la posició bípede de les persones, altres a alteracions del ritme intestinal, però en definitiva no n’hi ha cap de determinant.
.
Existeixen dos tipus d’hemorroides:
  • Les internes que estan sempre dins del recte.
  • Les externes que estan localitzades sempre a la part exterior del recte.

Què causa les hemorroides?

Les causes més importants en l'aparició d'hemorroides solen ser el restrenyiment i els mals hàbits a l'hora de defecar (romandre molt temps en la tassa o fer molta pressió en defecar).
.
L'herència també influeix; si els seus pares o avis les van patir, pot ser que vostè tingui major risc de tenir hemorroides.
.
Durant l'embaràs, és possible que les dones tinguin un major risc de desenvolupar hemorroides. Normalment aquestes desapareixen unes setmanes després del part.
.
Estar molt temps dempeus, o carregar molt pes, pot afavorir o empitjorar els símptomes de les hemorroides.
.
Quins són els símptomes?
El més comú és emetre sang vermella per l'anus, bé en forma de gotes en la tassa o en el paper higiènic.
.
Normalment el sagnat és escàs.
.
Normalment no són doloroses, encara que depenent del tipus d'hemorroides o per l'aparició d'alguna complicació, poden provocar dolor.
.
En ocasions, les hemorroides poden descendir des de l'interior de l'anus, sortir i tenir dificultat per tornar a la seva posició original. És el que es diu prolapse. Apareix un embalum en l'anus, que s'acompanya d'intens malestar i dolor.
Quan es restableix la posició normal, poden produir picor i coïssor a nivell anal, sobretot a l'hora de defecar o netejar-se l'anus.
..
Per tant, els símptomes principals de les hemorroides són:
  • Sagnat, generalment de sang vermella i quasi sempre amb la defecació.
  • Dolor, en el cas de que hi hagi una trombosi que és una complicació freqüent de la malaltia hemorroïdal.
  • Pruïja en la zona perianal.
  • Prolapse d’uns bonys per l’anus en fer de ventre.

Com es tracten?

Habitualment les primeres crisis d’hemorroides es poden tractar fent una dieta amb abundant residu i líquid i fent banys amb aigua tèbia; si hi ha una trombosi els banys han d’ésser amb aigua freda. Sempre és important l’activitat física i evitar el sedentarisme.

Si hi ha un dolor d’aparició brusca, possiblement s’ha originat una trombosi i aleshores cal consultar al metge, ja que haurà de practicar-se un desbridament o exèresi segons la mida i les molèsties.
.
A- Durant les crisis:
- Banys d'aigua tèbia-fresca (3-4 al dia), durant 10-15 minuts, podrien ajudar a alleujar els símptomes com la picor o coïssor.
- Cremes antihemorroidals, durant un temps limitat (no més de 5-7 dies, perquè li poden provocar més sagnat).

- Analgésics (per exemple: paracetamol, etc). El seu metge decidirà amb vostè quin és la millor opció, depenent de les seves característiques (antecedents personals, fàrmacs concomitants, al·lèrgies prèvies).
.
B- En la defecació:
- Eviti reprimir el desig d'anar al bany.
- Eviti estar massa temps en el bany i els esforços en defecar.
.
.

Si les hemorroides es prolapsan (se surten de l'anus), el millor és intentar retornar-les a la seva posició habitual fent una lleu pressió amb el dit.

.
En els períodes de crisis hemorroidal, per a la neteja pot utilitzar toallitas humides o fer banys d'aigua tèbia després de la deposició.
.
C - Prevenció:
Per prevenir que tornin a molestar, és necessari tenir en compte alguns hàbits d'alimentació. És convenient evitar el restrenyiment: augmentar la quantitat de fibra en els menjars (fruites fresques, verdures, pa, cereals, etc).
.
Beure líquids regularment. Evitar alcohol.
Realitzar una mica d'exercici regularment.
.

Altres opcions
En ocasions és necessari la cirurgia. Hi ha diferents tècniques (el seu metge i/o cirurgià decidirà quin és la millor opció):

La lligadura en banda consisteix a posar un anell de goma al voltant de les hemorroides i aquestes a poc a poc van "desfent-se".

Pot ser necessari l'hemorroidectomía, o extreure les hemorroides de l'anus.

També poden ser coagulades amb làser o esclerosades a través d'injeccions.



Informació per a pacients


Consells  hemorroides       CAMFiC        ICS  Castellà   Català







També et pot interessar: