divendres, 25 de febrer del 2011

Tractament de la Insuficiència Venosa Distal




Durant l'estiu augmenten les consultes per problemes de pesadesa de cames, cames inflades, sensació de formigueig i aparició de varius. Aquests signes són el resultat d'una insuficiència venosa.

Com que les cames estan lluny (i cap avall) respecte al cor, el fluix sanguini a les cames és el més difícil de mantenir. La sang ha de fluir cap amunt fins al cor. Un sistema de vàlvules unidireccionals es disposa al llarg de les cames en direcció al cor, per facilitar aquest fluix en contra de la gravetat. Aquestes vàlvules s'obren per deixar passar la sang i es tanquen per evitar que retrocedeixi.

Amb el temps i per l'ús, algunes parts del sistema circulatori poden patir danys i funcionar malament. Quan una vàlvula deixa de funcionar, fa que la que es troba per sota hagi de suportar més volum de sang, causant una acumulació a les venes, i per tant, exercint-hi més pressió. Quan les parets de les venes són saludables, aquestes són elàstiques, però la tensió, l'envelliment i altres factors poden causar la pèrdua d'aquesta elasticitat. Llavors comencen a augmentar de volum les venes, s'alenteix la circulació i apareixen les varius.

Si bé és cert que molts dels pacients que acudeixen a consultes només ho fan per una preocupació estètica, per a d'altres constitueixen un veritable problema de salut. El tractament més efectiu és la prevenció, tot tenint present unes normes fàcils de seguir que retardaran l'aparició de les varius i evitaran el seu empitjorament.


Venes varicoses. Què pot fer vostè mateix?


1- No es quedi assegut o dret durant llargues estones de temps, ni creui les cames.

2- Posi les seves cames en alt sempre que sigui possible i millor si dorm amb les cames aixecades.

3- Camini de pressa diàriament com a mínim 45 minuts. El moviment dels músculs dels bessons millorarà el flux de la sang de les cames al cor.

4- Eviti l'augment de pes. Reguli el ritme intestinal per evitar el restrenyiment. S'aconsella dietes altes en fibres i baixes en sal, sucres, greixos i alcohol.

5- No passi per alt, petites ferides o nafres si evolucionen de manera lenta. Les cames han d'estar ben protegides i hidratades.

6- No porti roba o accessoris que estrenyin, ja que impedeixen la circulació de la sang. Eviti faixes, lligacames, mitjons i cinturons molt estrets.

7- Eviti llargues exposicions de les cames a la calor (estufes, banys molt calents, saunes ...) per evitar el seu efecte vasodilatador.

8- Les varius es poden desenvolupar durant l'embaràs per causes mecàniques i hormonals.



Fulls de recomanacions


1.- Úlceres vasculars, GPC ICS.

2.- Insuficiència venosa crònica (català, castellà), eCAP

3.- Varius CAMFiC

4.- Full d´exercicis CAP Lluís Millet  (Castellà)