dimarts, 15 de febrer del 2011

L´embaràs i medicació

L'embaràs és una situació fisiològica molt especial per a la dona, ja que comporta canvis hormonals en el seu organisme. Aquests canvis poden originar-li certs trastorns com són els mareigs, els vòmits, l'acidesa, el restrenyiment o les hemorroides, entre d’altres. Per alleugerir aquests problemes, de vegades, la dona ha de prendre algun medicament, però també pot ser que l'hagi de prendre per tractar malalties cròniques, ja que el risc de no medicar-se és superior al de prendre el fàrmac. Sempre s'han de prendre seguint les recomanacions del metge, ja que molts dels fàrmacs passen de la mare al fetus, sobretot a través de la placenta, de la mateixa manera que ho fan els nutrients. Una vegada a la placenta, travessen una fina membrana que separa la sang materna de la fetal i poden produir danys a l'embrió.


La capacitat que té un fàrmac per causar un dany directe al fetus (teratogènia) depèn de la quantitat i de la toxicitat, però també és molt important en quina etapa de l'embaràs s’està i durant quant de temps es pren. Fins a disset dies després de la fecundació pot ser que un fàrmac no tingui cap efecte teratogènic sobre el fetus, ja que les cèl·lules encara no estan diferenciades i, per tant, tenen la capacitat de recuperar-se o de provocar la mort de l'embrió. És a partir del dia disset i fins al seixanta quan l'embrió és més vulnerable, ja que els seus òrgans s'estan desenvolupant. Els medicaments que arriben al fetus durant aquesta fase poden provocar l'avortament o una anomalia congènita que s'evidencia en el moment de néixer o que es desenvolupa amb el pas dels anys.


Els medicaments administrats després del primer trimestre poden alterar el creixement i la funció dels òrgans i els teixits. Però els fàrmacs també poden alterar la placenta, reduir l'intercanvi d'oxigen i nutrients entre el fetus i la mare, o provocar la contracció dels músculs de l'úter i reduir la sang que rep el fetus.

Hi ha moltes dades que permeten avaluar la seguretat dels medicaments durant l'embaràs, i en quines circumstàncies és més gran el risc d’utilitzar-los que no pas els beneficis que puguin aportar. La FDA (Food and Drug Administration) classifica els medicaments en cinc categories segons el risc per al fetus:




A -quan els estudis en l'home han demostrat que no hi ha risc-,

B i C -quan encara falten estudis per poder dir que no hi ha cap risc-,

D -quan els estudis en l'home han demostrat que hi ha risc, però el seu ús pot estar justificat en certs casos-, i

X -quan el fàrmac no hauria de ser consumit mai durant l'embaràs, ja que els riscos superen qualsevol benefici.

Consells:
  • Durant l'embaràs no t'automediquis mai. Si tens dubtes, consulta amb el teu metge i el teu farmacèutic.
  • Hi ha malalties com la diabetis, l'epilèpsia o l'asma que s'han de tractar durant l'embaràs, però sempre amb el medicament adequat i fent els controls necessaris.

DOCUMENTS D´INTERÈS



.
.