Nous resultats sobre el consum moderat de cervesa, dieta mediterrània i salut
Seguint el fil de la noticia del bloc sobre les beques Manuel de Oya – Cervesa, Salut i Nutrició avui plantegem conèixer quins beneficis ens aporta el consum moderat de cervesa.
Segons l’estudi Cervesa, dieta mediterrània i malaltia cardiovascular, elaborat per Ramon Estruch i Rosa Maria Lamuela, el patró alimentari global dels consumidors moderats de cervesa és més pròxim a la dieta mediterrània que el dels no consumidors d’aquesta beguda fermentada. Entre els consumidors, la ingesta d’àcid fòlic, vitamines B, E i D, així com de ferro i calci és superior ja que aquesta beguda fermentada és rica en aquests components. A més, afavoreix que hi hagi una incidència més baixa de la diabetis mellitus i la hipertensió i, per a sorpresa de molts, els consumidors moderats de cervesa presenten un índex de massa corporal menor que els no bevedors, el que sembla indicar que no hi ha diferències en el perímetre de la cintura com a indicador de l’obesitat visceral.
Això si…en tot moment parlem d’un consum moderat i relacionat amb un patró d’alimentació i activitat física saludable ja que l’estudi també constata que el patró alimentari pròxim a la dieta mediterrània tradicional que presenten els consumidors habituals de cervesa difereix molt del patró observat en el món anglosaxó, en què els consumidors de cervesa prenen aliments menys saludables (plats precuinats, greixos poliinsaturats, etc.).
El patró alimentari global dels consumidors moderats de cervesa és més pròxim a la dieta mediterrània que el dels no consumidors d’aquesta beguda fermentada. A més, entre els consumidors la ingesta d’àcid fòlic, vitamines, ferro i calci és superior i afavoreix que hi hagi una incidència més baixa de la diabetis mellitus i la hipertensió, a més d’un índex de massa corporal inferior. Aquestes són les principals conclusions de l’estudi Cervesa, dieta mediterrània i malaltia cardiovascular, elaborat per Ramon Estruch i Riba, professor del Departament de Medicina de la Facultat de Medicina i consultor sènior del Servei de Medicina Interna de l’Hospital Clínic de Barcelona, i Rosa Maria Lamuela Raventós, del Departament de Nutrició i Bromatologia, investigadora principal del Grup de Recerca de Polifenols Naturals.
Aquesta recerca s’emmarca dins del projecte PREDIMED, un assaig clínic iniciat el 2003 que vol avaluar l’eficàcia de la dieta mediterrània en la prevenció primària de malalties cardiovasculars.
El treball, basat en una mostra poblacional de 1.249 participants amb un risc vascular elevat, analitza la relació entre consum moderat de cervesa, factors de risc cardiovascular, patró d’alimentació i activitat física. L’estudi també constata que el patró alimentari pròxim a la dieta mediterrània tradicional que presenten els consumidors habituals de cervesa difereix molt del patró observat en el món anglosaxó, en què els consumidors de cervesa prenen aliments menys saludables (plats precuinats, greixos poliinsaturats, etc.).
La recerca també revela que els consumidors moderats de cervesa presentaven una ingesta més elevada de proteïnes i carbohidrats (inclosa la fibra) que els no bevedors, mentre que el consum de greix era igual. A més, els consumidors de cervesa prenien una quantitat significativament superior d’àcid fòlic, de vitamines B, E i D, així com de ferro i calci, ja que aquesta beguda fermentada és rica en aquests components. Segons l’estudi, els consumidors moderats de cervesa van presentar un índex de massa corporal menor que els no bevedors, i sembla que no hi ha diferències en el perímetre de la cintura com a indicador de l’obesitat visceral.
En l’estudi, presentat al gener al Col·legi Oficial de Metges d’Astúries, també hi ha participat l’Institut de Salut Carlos III, i té el suport del Centre d’Informació Cervesa i Salut (CISC), una entitat de caràcter científic que promou la recerca sobre les propietats nutricionals del consum moderat de cervesa i la relació d’aquest consum amb la salut.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada