dimecres, 16 de febrer del 2011

Lactància materna


És convenient oferir el pit al nen ja des del moment de néixer i sovint.


La lactància materna no té horari. És a demanda.










Com que la pujada de la llet és progressiva, els primers dies s'ha de donar més freqüentment el pit. El calostre (la primera llet) cobreix les necessitats nutritives del nadó però no dóna sensació de plenitud.

 - Per a que el nadó s'agafi al pit, s'han de prémer els llavis del nadó al mugró per provocar-li el reflex de recerca. D'aquesta forma obrirà la boca per agafar el mugró i l'aurèola.

- El nadó ha de començar a mamar per l'últim pit del qual ha mamat a la presa anterior. El nadó ha de mamar cada cop dels dos pits.

- És convenient fer-li fer un rot després de cada presa.

 - Després de cada presa, hidrateu-vos el mugró amb llet materna o amb calostre.

- Durant els primers dies, és normal que el nadó perdi pes.


 Forma de preparar els biberons

- Renteu-vos bé les mans.

 - Utilitzeu aigua de l'aixeta o aigua embotellada. Només serà necessari bullir-la si no teniu garanties sobre la seva qualitat. L'aigua pot estar a temperatura ambient o tèbia.

- La proporció d'aigua i llet en pols s'ha de respectar escrupolosament. Mesureu la llet en pols amb el mesurador que acompanya el pot i la quantitat d'aigua amb l'escala del biberó. Utilitzeu una mesura rasa de llet en pols per cada 30 ml d'aigua. Per exemple, una mesura de llet per 30 ml d'aigua, dues per 60 ml, tres per 90 ml, etcètera.

 - Introduïu primer l'aigua en el biberó fins a la mesura desitjada i després afegiu-hi les mesures rases de llet corresponents. Agiteu-lo abans d'administrar-lo.

 - Haureu de preparar el biberó en el moment de la seva administració. Rebutgeu la llet que sobri. Després de cada presa heu de rentar el biberó amb aigua i sabó i esbandir-lo juntament amb la tetina

10 Falses creences sobre la lactància materna


1. Les dones amb poc pit tenen poca llet: el tamany del pit no té res a veure amb la capacitat per lactar.

2. Donar el pit fa mal: no apareixerà dolor si la posició és correcta i el pit es buida bé.
3. La lactància deforma el pit: la possible flacciditat dels pits és més a conseqüència de la gestació. És recomanable realitzar exercicis pectorals i utilitzar un sostenidor adequat.
4. Hi ha dones que tenen llet de mala qualitat: cada mare té la llet ideal pel seu fill i satisfà totes les seves necessitats d’alimentació i afecte. 
5. Mentre dones el pit no pots quedar-te embarassada: si bé és cert que les dones que lacten solen tenir la primera menstruació més tard, és un error considerar el temps de lactància com un període anovulatori segur. Es recomana utilitzar anticonceptius de barrera com el preservatiu o bé un progestagen (que serà indicat pel ginecòleg).
6. Les dones que no beuen llet no tindran llet: l’estat nutricional de la mare té importància ja des d’abans i durant l’embaràs; la dieta ha de ser variada i equilibrada, rica en calci i vitamines. Aliments rics en calci a part de la llet i els seus derivats són els fruits secs (sobretot les ametlles) i les verdures. El seu ginecòleg prescriurà si ho creu oportú algun complement de calci i/o vitamínic.
7. És una tonteria donar el pit el primer dia perquè el calostre és aigua i no alimenta: el calostre té un elevat valor nutritiu, aporta al nadó tot el què necessita als seus primers dies de vida, i a més és ric en defenses naturals.
8. Les discussions fan que la llet es torni dolenta: l’ansietat pot frenar l’alliberament d’oxitocina i reduir la sortida de la llet. Cal intentar mantenir un entorn de tranquil•litat.
9. S’ha d’acostumar al bebè a descansar tota la nit: és recomanable que durant el primer mes el nadó no passi més de unes 5 hores sense prendre; a més, la majoria de bebès que prenen pit no aguanten tota la nit, especialment el primer trimestre. El fet de donar el pit durant la nit preveu la hipogalàctia, doncs s’estimula la producció de llet de forma notable. També ajuda a retardar l’ovulació.
10. La lactància materna frena la recuperació de la mare: al contrari, afavoreix la involució uterina i preveu les hemorràgies postpart, gràcies a l’alliberament d’oxitocina estimulada per la lactància. També afavoreix la recuperació del pes normal, doncs comporta un consum de calories.




Documents
1.-   Medicaments i lactància materna  Departament de Salut
2.- Alletament matern. CAMFiC
3.- Dóna el pit, dóna salut, Departament de Salut i Unicef


Informació per professionals: Medicaments a la lactància.

Més informació: Lactància
.
.
.