La màcula és la zona de la retina encarregada de la focalització de la imatge retiniana on es concentra la majoria dels fotoreceptors cromàtics de la retina. És on l'ull humà arriba a la màxima resolució de la imatge. Es tracta d'una malaltia degenerativa que afecta a la zona central de la retina: la màcula, responsable de la visió central.
Existeixen dos tipus de DMAE: la Humida i la Seca. La majoria de persones presenten la forma seca de la generació macular. Està provocada per l'edat i per l’aprimament dels teixits de la màcula. Habitualment la pèrdua de visió és gradual.
També pot ocórrer que la part central de la visió aparegui borrosa; amb una ombra fosca central. La DMAE Humida apareix quan es produeix una proliferació de vasos sanguinis anòmals en la màcula, danyant-la i provocant pèrdua de visió central greu i irreversible. Per desgràcia no existeix cap tractament que previngui l'aparició de la DMAE.
Existeixen una sèrie de recomanacions que poden fer retardar la seva progressió:
• Per evitar l'empitjorament de la visió asseguri's que porta una correcta graduació i és recomanable que a casa seva disposi d'una bona il•luminació.
• Es recomana una dieta rica en fruites i verdures fresques, que contenen antioxidants i són pobres en greixos animals. Hi ha uns suplements vitamínics rics en antioxidants (Vitamines A, C i E, luteína, zeaxantina i minerals com el zenc, coure, manganès, magnesi etc..). En ocasions el metge els pot receptar, especialment quan la dieta del pacient no és gaire variada, encara que no és imprescindible fer-ho.
• Utilitzi ulleres de sol (preferiblement comprades en una òptica) per evitar l'acció directa dels raigs solars sobre la retina.
• Realitzi visites al metge de manera periòdica a partir dels 50 anys, sobretot si té algun antecedent d'algun familiar que hagi patit la malaltia.
• Finalment és important que les persones grans realitzin l'exercici de mirar determinats objectes amb un ull tapat, i repetir-ho a continuació amb l'altre, sempre mantenint un dels ulls tapat.
Full informatiu per a pacients i més informació d´utilitat
També et pot interessar:
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada