.
.
Idees Clau
1.- Un dels objectius de la piràmide
és facilitar als ciutadans una adequada selecció dels aliments que cal
consumir per fer una alimentació equilibrada
2.- Amb aquesta nova edició es reforça la importància del consum de fruita, verdura i llegums i es ressalten els estils de vida saludables
3.- Una bona alimentació millora el rendiment físic i psíquic i protegeix contra malalties cardiovasculars, el càncer i altres trastorns crònics
4.- Només el 12% de la població segueix la recomanacions de consumir cinc racions de fruita i/o verdura al dia
Una alimentació sana és la base per a un bon estat de salut. Cal menjar de manera variada i equilibrada, amb l'aportació de l’energia i tots els nutrients adequats a les necessitats de cada persona segons l'edat, el sexe, la talla i el seu nivell d’activitat física. A més de tenir en compte els aspectes nutritius dels aliments, és important seguir les normes correctes d'higiene a l'hora de transportar-los, preparar-los i conservar-los en l'àmbit domèstic per evitar possibles intoxicacions i infeccions alimentàries.
En la població general, la ingesta diària de cinc racions de fruita i/o verdura es considera un bon hàbit.
Segons
les darreres dades de l’Enquesta de salut de Catalunya, l’any 2011,
l’11,4% de la població general segueix aquesta recomanació (8,7% dels
homes i 14,1% de les dones). Entre els menors, el percentatge es redueix
a la meitat (6,5%).
La piràmide de l’alimentació saludable, en la nova edició de 2012, és un instrument de divulgació que transforma els actuals coneixements científics sobre requeriments nutricionals i composició d’aliments en missatges pràctics, que pretenen facilitar a les persones una adequada selecció d’aliments. Aquesta proposta té en compte factors culturals, socials i econòmics del nostre entorn, i es basa en l’evidència científica que relaciona determinats patrons de consum alimentari, com la dieta mediterrània, amb una vida més saludable.
L’actualització d’aquesta piràmide s’ha fet a partir del treball de consens realitzat per un grup d’experts en nutrició, alimentació i educació sanitària. El model alimentari propi de la nostra regió es caracteritza per un consum abundant d’aliments d’origen vegetal (fruites, hortalisses, llegums, patates, pa, arròs, pasta, fruita seca i oli d’oliva), que s’acompanya de petites porcions de peix, carns magres, ous i làctics, i d’aigua per beure.
Les principals aportacions que incorpora la versió actualitzada de la piràmide de l’alimentació saludable són:
.
- La priorització de fruites i verdures, llegums i altres aliments rics en fibra a la base de la piràmide (com a base de l’alimentació).
- L’èmfasi en les varietats de cereals integrals (pa, pasta, arròs).
- La preferència pels làctics baixos en greix (desnatats i semidesnatats).
- La recomanació de dur a terme un estil de vida actiu, en el dia a dia i també en les activitats d’oci i lleure.
La recomanació d’incloure preferentment aliments frescos, locals i de temporada, així com promoure el menjar a taula i amb moderació, potenciant els aspectes convivencials.
També et pot interessar:
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada