- La malaltia celíaca és la reacció, per predisposició genètica, a la ingesta del gluten, una proteïna present al blat, el sègol, l'ordi, la civada, l'espelta, el kamut i el triticale.
..
Ingerir gluten provoca a les persones celíaques una lesió a les vellositats del budell prim que afecta la seva capacitat d'absorbir els nutrients dels aliments (proteïnes, carbohidrats, greixos, sals minerals i vitamines). Això fa que els celíacs corrin el risc de patir desnutrició i desenvolupar anèmia (disminució de la quantitat de glòbuls vermells per falta de ferro) o osteoporosi (ossos trencadissos per falta de calci).
..
- La incapacitat del cos per absorbir nutrients també pot fer que les persones joves amb malaltia celíaca no puguin créixer completament. A més, poden tenir més propensió a desenvolupar altres malalties, com per exemple la tiroïditis autoimmune, diabetis, lupus i certs tipus de càncer.
- .
- La dermatitis herpetiforme, també anomenada malaltia celíaca de la pell, és una afecció cutània en la qual es produeix una erupció semblant a les urticàries, que provoca picor intensa. Les persones que la pateixen presenten, la majoria, una lesió semblant a les persones amb celiaquia, i també responen positivament a la supressió del gluten de la dieta. El tractament ha de ser el mateix que el d'un celíac.
- .
- La malaltia celíaca es pot presentar en persones de qualsevol edat i, encara que afecta persones de totes els orígens, sembla ser més comú entre les persones de raça blanca amb avantpassats provinents del nord d'Europa.
- .
- Els estudis més recents demostren que aquesta malaltia afecta aproximadament 1 de cada 100 persones i actualment es considera que es tracta de la malaltia crònica intestinal més freqüent en el món occidental.
- .
Causes
Es desconeix amb exactitud per què una persona desenvolupa la malaltia celíaca, però se sap del cert que existeixen factors genètics que predisposen a la seva aparició. Sembla ser, però, que el component genètic no és determinant perquè la malaltia s'arribi a desenvolupar i que calen també factors ambientals.
Tot i tenir un origen genètic, no es pot dir que sigui una malaltia hereditària, encara que, si es compara amb la població en general, el fet que una persona la pateixi incrementa les possibilitats que els seus familiars la puguin patir. La probabilitat de patir-la si algun familiar la té és del 10%.- .
Prevenció
La dieta sense gluten s'ha de basar, fonamentalment, en aliments naturals i frescos que no contenen gluten, com ara, les carns, els peixos i mariscs, els ous, la llet i els derivats, les fruites, verdures, hortalisses, llegums i els cereals que no tenen gluten, com el blat de moro, l'arròs, el mill i el sorgo, combinant-los entre sí de forma variada i equilibrada. - .
- És important llegir bé l'etiqueta dels productes manufacturats per detectar-ne la presència de gluten. Cal evitar els productes on no es pugui comprovar el llistat d'ingredients, com els productes a doll, els elaborats artesanalment o aquells que no estiguin etiquetats.
- .
.
En aquelles llars on hi ha una persona celíaca, s'ha de tenir precaució amb la manipulació dels aliments, amb la finalitat d'evitar-ne les contaminacions encreuades (quan els aliments o ingredients que contenen gluten poden entrar en contacte amb els aliments sense gluten), com per exemple, evitar fregir aliments sense gluten en olis on s'hagi fregit prèviament productes amb gluten, utilitzar utensilis exclusius per a la manipulació dels aliments sense gluten, etc.
.
En aquelles llars on hi ha una persona celíaca, s'ha de tenir precaució amb la manipulació dels aliments, amb la finalitat d'evitar-ne les contaminacions encreuades (quan els aliments o ingredients que contenen gluten poden entrar en contacte amb els aliments sense gluten), com per exemple, evitar fregir aliments sense gluten en olis on s'hagi fregit prèviament productes amb gluten, utilitzar utensilis exclusius per a la manipulació dels aliments sense gluten, etc.
.
.
- Carns i despulles fresques, congelades i en conserva al natural, cecina, pernil salat
- Peixos i mariscos frescos i congelats sense arrebossar, i en conserva al natural o en oli
- Llet i derivats (formatge, mató, nata, mantega, iogurt natural, quallada)
- Ous
- Fruites, verdures, hortalisses i tubercles
- Fruita seca crua
- Arròs, blat de moro, tapioca, sorgo, mill i derivats
- Tot tipus de llegums (llenties, mongetes, cigrons, soja, etc)
- Oli
- Sucre i mel
- Cafè natural (no instantani) i infusions d'herbes aromàtiques
- Vins, begudes escumoses i refrescos
- Sal, vinagre de vi i espècies
- Pa i farines de blat, sègol, ordi, civada, espelta, kamut i triticale. Productes manufacturats on figurin midons o fècules procedents d'aquests cereals. Sèmola de blat.
- Pasta
- Galetes, productes de pastisseria i brioixeria
- Begudes a base de malta
- Cervesa i alguns licors
- Productes de xarcuteria en general
- Patés i conserves de carns i peix
- Iogurts de sabors diversos o amb trossets de fruita
- Formatges fosos, en porcions, de gustos diversos
- Gelats
- Fruita seca fregida o torrada amb sal
- Torrons i massapans
- Caramels i altres llaminadures
- Cafè i te instantanis. Succedanis de cafè i de xocolata
- Salses
Enllaços d'interès
DOCUMENTS ANNEXOS
També et pot interessar:
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada