dijous, 12 d’abril del 2012

Informació sobre la Malaltia Renal Crònica

Aquesta informació és d´utilitat perquè vostè conegui els resultats que poden tenir els diferents tractaments per a la Insuficiència Renal Crònica i així  valori els possibles riscos i beneficis dels diferents tractaments. També és important que participi amb el seu metge o altres professionals de la salut, familiars, parella i/o entorn social en les decisions relacionades amb la seva malaltia. 





La informació que pot llegir en aquest document es basa en les millors proves científiques que s´han localitzat. Recordi que aquesta informació no substitueix a l'opinió del seu Metge de Família o d'altres professionals sanitaris que li atenen.

Què és la Malaltia Renal Crònica?

Els ronyons són dos òrgans amb forma de mongeta. Estan situats al nivell de la cintura, a cada costat de la columna vertebral. Els ronyons en els adults tenen entre 10 a 12 cm de llarg i 5 a 6 cm d'ample.

En la part superior de cada ronyó es troben les glàndules suprarenals. Els ronyons funcionen com un colador que filtra els elements nocius de la sang, fabriquen hormones que ajuden a controlar la tensió arterial, prevenir l'anèmia i mantenir els ossos forts. 

Els ronyons també ajuden a mantenir el nivell de líquid en el seu cos. Si Vostè té més líquid del que necessita el seu cos, els seus ronyons s'encarreguen de fabricar orina perquè l'excés de líquid surti.  Els ronyons mantenen l'equilibri de substàncies importants per al cos com el sodi, el potassi, el fòsfor i el calci.

La Malaltia Renal Crònica es produeix quan els dos ronyons deixen de funcionar de forma progressiva, és a dir, a poc a poc. Els ronyons poden deixar de funcionar de forma brusca per una malaltia, per exemple, per una obstrucció en la sortida de l'orina, però en aquestes circumstàncies el més habitual és que els ronyons es recuperin.

Quan els ronyons estan molt deteriorats, i ja no són capaços de mantenir-ho a vostè sense complicacions greus, existeixen diverses opcions de tractament que substitueixen parcial o totalment el treball dels seus ronyons.

Els metges utilitzen l'Índex de Filtració Glomerular (IFG) per saber com funciona el seu ronyó. L'Índex de Filtració Glomerular es mesura fonamentalment amb el nivell de creatinina. La creatinina és una substància que s'elimina pel ronyó, i això permet que el seu nivell no pugi d'una determinada quantitat. Quan el ronyó no funciona bé, el nivell d'aquesta substància puja en la sang. Amb una anàlisi de sang es coneix el nivell de creatinina.


Per a més informació llegeixi:







També et pot interessar: