dijous, 27 de juny de 2013

Mesures per prevenir la síndrome de la classe turista o trombosi del viatger

 


Cada dia són més les persones que agafen un avió per viatjar.

La popularització d'aquest transport ha portat també a l'augment d'una patologia: la síndrome de la classe turista o trombosi del viatger.


 

Consisteix en l'aparició de símptomes derivats de sofrir una trombosi venosa, habitualment en els membres inferiors. Normalment es produeix a causa del poc espai existent en els avions per moure les cames enlentece la circulació venosa. Si el viatge és perllongat, l'acumulació en les venes de les cames pot provocar la formació d'un coàgul. Una vegada que es forma aquest coàgul pot alliberar-se a la circulació i provocar una embòlia pulmonar, que es manifesta habitualment en forma de dificultats respiratòries, taquicàrdia, dolors en el pit i, en alguns casos, pèrdua de coneixement.


La síndrome de la classe turista és molt poc habitual en persones que no pateixen factors de risc, no arribant al 1% de prevalença.  No obstant això, en aquells que sofreixen de sobrepès, hipertensió, tenen antecedents cardíacs, es tracten amb estrògens o anticonceptius orals, presenten una edat avançada, pateixen de malalties de coagulació, han estat operats recentment o consumeixen alcohol i tabac, el seu risc de presentar aquesta patologia augmenta fins a un 4% o 5%.

Encara que la síndrome pot donar-se en trens, autobusos o cotxes, sol ser més habitual en els avions a causa de la disminució relativa de la pressió baromètrica i a la baixa humitat dins de l'aparell.

Per evitar-ho, es recomana aixecar-se almenys una vegada cadascuna o dues hores per estirar les cames, evitar creuar les extremitats mentre romanem asseguts i fer exercicis d'estiraments i contracció de les extremitats durant el viatge. 

La síndrome de la classe turista es combat amb mesures molt senzilles.

1. Evitar robes atapeïdes, sabates incòmodes, cinturons, etc.

2. Beure molt líquid  i si és possible, aixecar-se a demanar-ho i prendre-ho a l'àrea del sobrecàrrega i hostesses.

3. No prendre begudes alcohòliques ni cafè.

4. Evitar dormir encongit o amb les cames creuades.

5. Estiri's el més que pugui. Per a això ha de deixar l'espai davanter lliure. D'aquesta forma podrà estirar les seves cames el més possible.

6. Caminar una mica pel passadís de l'avió quan no hi hagi avís de turbulències. Fer senzills exercicis de braços, fins i tot alguna discreta flexió de genolls.

7. Moure els peus i els dits durant 1 minut de forma repetida.

8. Fer rotacions amb els turmells. Fins i tot d'un discret massatge a les seves cames sempre que pugui
ATENCIÓ

Si ha tingut alguna vegada problemes de salut per la seva circulacíó o ha tingut trombos o pren el medicament SINTROM parli amb el seu metge/ssa o infermer/a abans de fer un viatge de llarga distància.
.


VIDEO FORMACIÓ


VIDEO 1


MÉS INFORMACIÓ ANNEXA


El síndrome de la clase turista

Qué medicamentos utilizar para prevenir el síndrome de la clase turista